Yönetmelik

15 Haziran 2020 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 31156

YÖNETMELİK

Siirt Üniversitesinden:

SİİRT ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETME VE ÖĞRENME UYGULAMA VE

ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Öğretme ve Öğrenme Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Siirt Üniversitesi Öğretme ve Öğrenme Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez: Siirt Üniversitesi Öğretme ve Öğrenme Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Siirt Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Siirt Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimlerine destek olmak amacıyla programlar hazırlamak.

b) Öğretim elemanlarına yönelik öğretimi zenginleştirmeyi ve geliştirmeyi amaçlayan programlar tasarlamak.

c) Göreve yeni başlayan öğretim elemanları için uyum programları, öğretim elemanlarının öğretme becerilerini geliştirmeye yönelik seminerler ve eğitimler düzenlemek.

ç) Etkili öğrenme ve öğretme ortamlarının düzenlenmesine ve geliştirilmesine yönelik araştırmalar yürütmek; araştırma sonuçlarını yayımlamak ve kurum içi ilgili birimlerle paylaşmak.

d) İdari personelin mesleki gelişimlerini desteklemeye yönelik seminer, eğitim ve benzeri çalışmalar yürütmek.

e) Merkezin çalışma kapsamına giren konularda, ilgili kişi ve birimlere danışmanlık hizmeti vermek.

(2) Verdiği tüm hizmetlerde merkez; Üniversitenin vizyonuna paralel, etik ilkelerine bağlı, öğrencilerin, öğretim elemanlarının ve idari personelin ihtiyaçlarına uygun olmasına önem verir.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Merkez, 5 inci maddede yer alan amaçlara ulaşabilmek için Üniversitenin ilgili akademik ve idari birimleri ile işbirliği içinde, öğrenme ve öğretimin iyileştirilmesine yönelik eğitim, araştırma ve değerlendirme faaliyetlerini yürütmek.

b) Öğretim becerilerini geliştirmek isteyen öğretim elemanlarına destek olmak ve bilgi vermek.

c) Üniversiteye yeni katılan öğretim elemanlarına yönelik eğitici eğitimleri düzenlemek.

ç) Öğretim elemanlarına yönelik öğrenciyle iletişim, ölçme ve değerlendirme, öğretimde teknoloji kullanımı, öğretim yöntemleri ve benzeri konularda seminerler düzenlemek.

d) Öğrencilere akademik özelliklerini tanıma, akademik hedeflerine ulaşma ve başarılarını arttırma gibi konularda yardımcı olmak.

e) Öğrencilere, öğrenme becerileri ve stratejileri, zaman yönetimi, teknoloji kullanımı ve benzeri konularda seminerler vermek.

f) Öğrencilerin akademik gelişimlerini destekleyen çevrimiçi kaynakların yer aldığı sanal kütüphane ortamı oluşturmak.

g) İdari personelin kurumsal ve mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla kurum kültürü, kurum içi iletişim, Türkçenin doğru ve etkili kullanımı, iş sağlığı ve güvenliği, bilişim teknolojileri, zaman yönetimi, bilgi güvenliği ve benzeri konularda seminerler düzenlemek.

ğ) Öğretim elemanları ile öğrencilerin ihtiyaç ve memnuniyetini belirlemek amacıyla ölçme ve değerlendirme merkezi ile etkileşim halinde, düzenli aralıklarla araştırmalar yapmak.

h) Merkez bünyesinde verilen tüm hizmetleri değerlendirmek.

ı) Araştırmalardan elde edilen bulguları yöneticiler ve öğretim elemanları ile paylaşarak öğrencilerin akademik gelişimlerini destekleyici ve öğretim ortamlarını zenginleştirici uygulamaların tasarlanmasına yardımcı olmak.

i) Araştırma bulgularını yurt içi ve yurt dışı bilimsel toplantılarda paylaşmak ve bilimsel yayın haline getirmek.

j) Merkezin çalışma alanları doğrultusunda kitap, broşür, bülten yayımlamak.

k) Merkezin çalışma alanlarına dâhil olan konularda, bilimsel toplantılar düzenlemek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanları konusunda araştırma, uygulama ve eğitim deneyimine sahip olan Üniversite öğretim üyeleri arasından, Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilir. Görev süresi dolan Müdür, yeniden görevlendirilebilir. Müdür, Merkezin işleyişi ile ilgili planlama, yürütme ve düzenlemeleri yapar. Merkezin çalışmalarının düzenli olarak yürütülmesinden ve geliştirilmesinden Rektöre karşı sorumludur.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Yönetim Kurulunu ve Danışma Kurulunu toplantıya çağırmak ve bu kurullara başkanlık etmek.

c) Yönetim Kurulunun kararlarını uygulamak, gerekli koordinasyonu ve denetimi sağlamak ve Merkezin idari işlerini yürütmek.

ç) Merkezde verilen hizmetlerin düzenli bir biçimde, amacına uygun, bilimsel ve etik ilkelere bağlı olarak yürütülmesini, geliştirilmesini ve değerlendirilmesini sağlamak.

d) Merkez personelinin iş birliği içinde düzenli ve verimli çalışmasını sağlamak.

e) Merkezin; Üniversitedeki akademik/idari birimler, öğrenci temsilcileri ve öğrenci toplulukları ile iletişimini ve iş birliğini düzenlemek.

f) Her faaliyet dönemi sonunda Merkezin yıllık çalışma raporunun, gelecek yıla ait çalışma programı taslağının hazırlanmasını ve Yönetim Kuruluna sunulmasını sağlamak.

g) Merkezin; amaç ve faaliyetleri ile ilgili ulusal/uluslararası bilimsel ve mesleki etkinliklere katılımını sağlamak.

ğ) Merkezin çalışma alanı ile ilgili kişi, birim, kurum ve kuruluşlar ile işbirliği ve/veya koordinasyon esasları çerçevesinde ortak projeler oluşturmak ve yürütmek.

h) Merkezde görev alacak akademik, idari ve teknik personel ihtiyacını belirlemek ve bu personellerin görevlendirmeleri ile ilgili teklifleri Rektörlüğe iletmek.

Müdür yardımcıları

MADDE 10 – (1) Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından 3 yıl süre ile görevlendirilir. Merkezde, iki müdür yardımcısı bulunur. Bunlar Merkezin faaliyet alanları konusunda eğitim ve araştırma deneyimine sahip uzmanlardır. Müdür, görevi başında bulunmadığı zamanlarda, bir müdür yardımcısını kendisine vekil tayin eder. Merkez müdür yardımcıları, Müdürün kendilerine vereceği görevleri yerine getirir.

Yönetim Kurulu

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulu, Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili çalışmalarda bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından, Rektör tarafından görevlendirilen dört üye ve Müdür olmak üzere, toplam beş üyeden oluşur. Yönetim Kurulu başkanlığı görevini Müdür yürütür. Müdür yardımcıları, oy hakları olmaksızın Yönetim Kurulu toplantılarına katılır. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Süresi biten üye, yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan veya üyeliği sona erdirilen üyenin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere, aynı usulle yeni bir üye görevlendirilir. Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine yılda en az iki kez toplanır. Ayrıca, üç üyenin yazılı talebi ile de toplantı yapılabilir.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 12 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin faaliyet alanları doğrultusunda gerekli kararları almak.

b) Merkezin yıllık çalışma programını ve faaliyet raporunu görüşerek karara bağlamak.

c) Danışma Kurulundan gelecek önerileri değerlendirmek ve karara bağlamak.

ç) Merkezin çalışma alanı ile ilgili kişi, kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yapmak.

d) Merkezin bütçe önerilerini hazırlayarak Rektörlüğe sunmak.

e) Merkezin amaçlarının gerçekleştirilmesi ve yürütülmesi için gerekli görülen diğer kararları almak.

Danışma Kurulu

MADDE 13 – (1) Danışma Kurulunda, Merkezin faaliyet alanlarında çalışan, tecrübeli, gerektiğinde bilgisine başvurulabilecek kişiler yer alır. Danışma Kurulu üyeleri, Üniversite içinden veya dışından Yönetim Kurulunun önerisi ve Rektörün onayıyla görevlendirilen en fazla dokuz üyeden oluşur. Danışma Kurulu başkanlığı görevini Müdür yürütür. Danışma Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Görev süresi sona eren üyeler, yeniden görevlendirilebilir. Gerekli durumlarda Müdür, görüşlerini almak ve faaliyetleri hakkında bilgi vermek amacıyla Danışma Kurulu üyelerini toplantıya çağırabilir.

Danışma Kurulunun görevleri

MADDE 14 – (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışmaları ile uzun vadeli bilimsel ve yönetsel planlarını değerlendirmek.

b) Yönetim Kuruluna önerilerde bulunmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 15 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.

Yürürlük

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Siirt Üniversitesi Rektörü yürütür.

Doç.Dr SEVDA KOÇ AKRAN
Güncelleme : 8.10.2022 10:39:47